Projektist

Tallinna Spordi- ja Noorsooameti eestvedamisel kaunistatakse Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 raames 2011. aasta 27. juunist 3. juulini Tammsaare park Eesti kooliõpilaste käsitöö tundides valmistatud kudumisgrafitiga. Kudumitega kaetakse pargipingid, puud ja tänavalambid, tuues sellega XI laulu- ja tantsupeo ajaks Tallinna kesklinna veelgi rohkem värvi ja põnevust. Lisaks sõidab laulupeo ajal Tallinnas ringi kudumitega kaunistatud ühistranspordi buss.

Eesmärk: Kudumisgrafiti on uudne ja huvitav kunstiprojekt, mille eesmärgiks on tuua linnaellu ebatavalist värvi ja elevust, kuid vajadusel edasi anda ka mõni oluline sõnum ühiskonnale. Samuti on üheks eesmärgiks tutvustada kudumiskunsti laiemalt ning näidata, et ka traditsiooniliste käsitöö vormide abil saab luua uuenduslikku ning ebatavalist kunsti, nagu seda on pargi kaunistamine kudumitega. Projekti laiem eesmärk on tõsta ühistranspordi mainet ning muuta ühistransport atraktiivseks alternatiiviks autotranspordile, sest ühistransport on linnakeskkonnas liiklemiseks nutikas valik.

Tegevused: 2010. aastal hõlmavad kudumisgrafiti tegevused kevadel koolides alustatud kudumisgrafiti kudumist ning sügisel külastab Tallinna projekti algataja Teksasest pärit Magda Sayeg, kes tutvustab lähemalt oma tööd, kohtub Eesti käsitöömeistritega ning paneb kokku meeskonna (8-10 inimest), kellega koos lisaks pargi kaunistamisele üks põnev noorsootööd ja ühiskondlikku transporti propageeriv kudumisprojekt läbi viia. Meeskond aitab lisaks pargi kaunistamisele veel bussi ja Viru bussiterminali kaunistamise.

Koostööpartnerid: Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011, Tallinna Transpordiamet, Eesti Käsitööõpetajate Selts, Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö liit.